De Oostenrijksegids

Winterbanden & Sneeuwkettingen


Duitsland,

op de Duitse wegen geldt vanaf December 2010 de verplichting om winterbanden te hebben bij barre weersomstandigheden zoals sneeuw en ijzel. Zonder winterbanden dreigt 40 euro boete. Als het verkeer ook nog wordt belemmerd door het hebben van zomerbanden kost het 80 euro.


Oostenrijk,

vanaf 1 november tot 15 april geldt de plicht om bij winterse omstandigheden met winterbanden c.q. sneeuwkettingen te rijden.

Winterbanden moeten een profiel van tenminste 4 millimeter hebben, winterbanden met een profiel van minder dan 4 millimeter worden beschouwd als zomerbanden. Voldoet een voertuig niet aan de genoemde voorwaarden van de voorgeschreven winteruitrusting, dan kan dit met een boete en een verbod de betreffende route te rijden, bestraft worden.


Sneeuwkettingen mogen volgens § 102 Abs.9 Kraftfahrgesetz (KFG) alleen daar gebruikt worden waar deze nodig zijn en alleen als ze zo bevestigd zijn dat de bovenste laag van de weg niet beschadigd wordt.

SneeuwkettingsymboolSneeuwkettingplicht is hoofdzakelijk daar van kracht, waar men op een rond bord met blauwe achtergrond een sneeuwkettingsymbool aantreft. Sneeuwkettingen moeten op alle aangedreven assen aangebracht worden, ongeacht of u met zomer- of winterbanden rijdt.

Bij 4 x 4 voertuig moeten bij de kettingplicht de sneeuwkettingen op ten minste twee aangedreven wielen volgens de gebruiksaanwijzing aangebracht worden. Ontbreekt een dergelijke gebruiksaanwijzing dan moeten de sneeuwkettingen op de achteras aangebracht worden.

Spikes Het gebruik van spikes is voor voertuigen met een gewicht tot max. 3,5 ton en voor aanhangers met een gewicht tot max. 1,8 ton asbelasting ieder jaar toegestaan in de periode van 15 november tot en met de eerste maandag na pinkstermaandag. De hoogst toelaatbare snelheid met spikebanden is buiten de dorpen 80 km/h, op de snelwegen 100km/h. Er mogen alleen geteste staalradiaalbanden met spikes gebruikt worden. Deze moeten op alle banden aangebracht worden (ook bij aanhangers, indien het voertuig met spikes uitgerust is).